YKSI KORONATARTUNTA KYMMENESSÄ KUUKAUDESSA – URHEILUOPISTOT JÄRJESTÄVÄT LASTEN JA NUORTEN LIIKUNTAA TURVALLISESTI

Urheiluopistot ovat liikuttaneet lapsia ja nuoria läpi korona-ajan turvallisesti ja vastuullisesti. Todettuja COVID-19-tartuntoja viime vuoden huhtikuun ja kuluvan vuoden tammikuun välillä oli todettu vain yhdellä nuorella rippikoululaisella.

Yhteensä kaikista urheiluopistoiden asiakkaista 18 ihmistä on saanut koronatartunnan. Luvun vaikuttavuutta lisää se, että urheiluopistoissa on tänä aikana kertynyt yhteensä yli 416 000 yöpymisvuorokautta. Lisäksi näistä 18 koronatartunnasta 11 on todettu Vuokatti Sportissa käyneillä ulkomaalaisurheilijoilla.

Lapset ja nuoret ovat kärsineet pandemiatilanteen harrastusten keskeytyksistä sekä fyysisesti, että henkisesti sosiaalisten kohtaamisten vähennyttyä. Hallituksen koronalinjausten mukaisesti monessa kaupungissa on jouduttu keskeyttämään ryhmässä harrastaminen ainakin ajoittain, mikä asettaa paitsi lapset ja nuoret myös heidän harrastuksiansa tuottavat liikuntaseurat hankalaan asemaan.

Yksityiset toimijat ovat säästyneet toistaiseksi toiminnan sulkevalta lailta syksyn 2020 ja kuluvan talven osalta. Näihin toimijoihin lukeutuvat monet aikuisten harrastustoimintaa järjestävät tahot kuten yksityiset kuntosalit ja -keskukset, mutta myös Suomen yksitoista urheiluopistoa. Urheiluopistojen yksi strategisista päämääristä on lasten ja nuorten liikunnan jatkumisen takaaminen, jota urheiluopistot ovat toteuttaneet vastuullisesti läpi korona-ajan.


Varalan Urheiluopistossa lapset ovat liikkuneet viikoittain ryhmissä ja lomilla perheen kesken

Viime syksystä saakka Varalan Urheiluopiston käytävillä on saattanut tavata iloisia lapsiryhmiä.

”Meillä käy viikkotasolla viisi lasten liikunnan harrasteryhmää, jotka ovat pyörineet aivan normaalisti. Lisäksi meidän Yökylässä-leirit ja Syysloman Perhelomat sekä Lasten Päiväsportit on järjestetty normaalisti turvallisuusasiat huomioiden tietenkin”, kertoo Varalan liikunnanohjaaja Anne-Maarit Silpo.

Tärkeimpänä viestinä Varalasta halutaan turvallisuuden suhteen painottaa ryhmän jäsenien pysymistä tarkasti omassa porukassa. Sekä liikunta että muu liikkuminen opiston alueella on järjestetty niin, että ryhmät eivät kohtaa toisiaan. Lisäksi ryhmien pienen koon avulla varmistetaan tiloissa riittävät etäisyydet ja liikuntakerran sopivalla kestolla estetään liian pitkät kontaktiajat.

Myös Vuokatissa pysytään ”kuplan” sisällä. Vaikka toiminta on laajaa, kontrolli on säilynyt ja turvallisuudesta on pidetty kiinni.

”Syksyn 2020 aikana Vuokatissa on harjoitellut satoja eri maiden urheilijoita samaan aikaan kuplissaan. Eri joukkueiden sisällä on todettu lukuisia koronatartuntoja 72 tuntia maahantulotestauksessa, mutta yksikään tartunnoista ei ole johtanut tartuntoihin oman ryhmän ulkopuolella. Tämä nähdäkseni osoittaa alueen toimijan hallitsevan riskiä ohjeistusten ja toimintamallien osalta kiitettävästi. ”, kertoo Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Vastuullisuus korostuu myös viestinnässä

Tällä hetkellä urheiluopistojen pääviesti on avoimuus. Opistot haluavat painottaa, että ovet ovat avoinna kaikille asiakkaille ja että liikuntaa ja urheilua voi jatkaa tiloissa turvallisesti.

Viestintä on tärkeää asiakkaiden suuntaan myös ennen urheiluopistolle saapumista. Kun turvallisuusohjeita noudatetaan, turvataan kaikkien urheiluopiston alueella liikkuvien terveys. Kisakallion Urheiluopisto on toiminut poikkeusaikaan nähden normaalisti ja saanut toimistaan sen mukaista palautetta:

"Kisakallion Urheiluopistolla on järjestetty koronapandemian aikana kesällä ja syksyllä 2020 mm. nuorten koripallomaajoukkueiden leirejä huomioiden terveysturvallisuuden vaatimat järjestelyt. Palaute "koronajärjestelyistä" on ollut osallistujilta, valmentajilta ja henkilökunnalta myönteistä.", listaa rehtori Asko Härkönen.

Yhteydenotot ja tiedustelut


Petri Jakonen Nina Luukkainen

puheenjohtaja pääsihteeri

petri.jakonen@eerikkila.fi nina.luukkainen@urheiluopistot.fi

050 533 3600 040 741 2663

Kuva: Varalan Urheiluopiston lasten liikunnan harrasteryhmässä ryhmäkoko pidetään pienenä