Urheiluopistot avaavat ovensa - toimintaa suunnitellaan uudella tavalla ja odotetaan viranomaisten lisäohjeita

Suomen 11 valtakunnallista liikunnan koulutuskeskusta eli urheiluopistoa ovat olleet koronaviruspandemian aiheuttaneen poikkeustilan ajan lähes kokonaan suljettuja. Rajoitteiden asteittainen purkaminen tarkoittaa, että opistot voidaan avata asteittain kesäkuun alusta alkaen. Kokoontumisrajoituksen nostaminen 50 henkilöön mahdollistaa joukkueiden, yhteisöjen, yhdistysten ja yksityishenkilöiden toiminnan ja opiston ravintola- ja majoituspalveluiden käynnistämisen erikoisjärjestelyin. Se on kesää vasten erityisen merkittävää: tuhannet lapset ja nuoret viettävät kesälomaa liikunnan parissa urheiluopistoilla.

Urheiluopistojen yhdistyksen puheenjohtaja Lasse Mikkelsson kertoo, että järjestelyjä on suunniteltu yhdessä. Muutenkin haasteellinen tilanne on hitsannut eri opistot tekemään tiivistä yhteistyötä.

– Vaikka on todella tärkeää ja hienoa saada liikunta- ja urheilutoiminta taas käyntiin niin tiedostamme vastuullisen toiminnan merkityksen. Useimmilla urheiluopistoilla kesälle on suunnitteilla liikunnallista leiritoimintaa erityisesti lapsille ja nuorille, Mikkelsson kertoo.

Urheiluopistojen sekä lajiliittojen, yhdistysten ja yhteisöjen välillä käydään nyt vilkasta keskustelua toimintatavoista ja aikatauluista. Myös urheilu- ja liikuntatoiminta halutaan saada käyntiin. Kaikessa toiminnassa urheiluopistot huomioivat viranomaisten ohjeet ja määräykset.

Urheiluopistojen avaaminen tarkoittaa tuhansien lasten ja nuorten pääsemistä taas takaisin ohjatun harrastustoiminnan ja liikunnan ilon pariin. Urheiluopistojen monipuoliset ja kattavat liikuntaolosuhteet ja alan osaajat ovat yksi suomalaisen liikuntakulttuurin ja sen myötä terveellisen elämäntavan kulmakivistä kaikille kansalaisille.

Koronarajoitukset osuivat opistojen toimintaan rajusti. Liikunta-, majoitus- ja ravintolapalvelutoiminta pysähtyi hetkessä. Taloudelliseen ahdinkoon joutuneille oppilaitoksille on jo myönnetty 2,1 miljoonan euron tukipaketti vapaan sivistystyön koulutuksen taloudellisten menetysten korvaamiseksi ja toimintaedellytysten turvaamiseksi.


Julkaistu 19.5.2020

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Nina Luukkainen, pääsihteeri 0407412663, nina.luukkainen@urheiluopistot.fi