11.1.2022

Lasten ja nuorten harrastaminen on turvattava – ”Meillä ei ole yhteiskuntana varaa menettää lasten ja nuorten otetta liikuntaan”

Urheiluopistot ovat Suomen Olympiakomitean tavoin huolissaan mahdollisten uusien koronarajoitusten kohdentamisesta lasten ja nuorten harrastustoimintaan. Olympiakomitea vaatii tiedotteessaan, että mahdollisista rajoituksista päätettäessä käytetään huolellista harkintaa, jossa pohditaan liikunnan ja urheilun rajoittamisella saavutettavia hyötyjä ja vastaavasti aiheutuvia kokonaishaittoja.

”Urheiluopistot ovat liikuttaneet lapsia ja nuoria läpi korona-ajan erittäin vastuullisesti ja turvallisesti. Lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoittaminen tarkoittaisi jo urheiluopistoverkostossa tuhansien lasten ja nuorten ohjatun harrastustoiminnan keskeytymistä”, kommentoi pääsihteeri Nina Luukkainen.

Lapset ja nuoret ovat kärsineet pandemiatilanteen aikana harrastusten keskeytyksistä sekä fyysisesti että henkisesti sosiaalisten kohtaamisten vähennyttyä. Koronapandemia on kestänyt kohta kaksi vuotta ja on jo nyt aiheuttanut lapsille ja nuorille merkittävää liikkumisvajetta.

Yhteiskunnan näkökulmasta tämä tarkoittaa sekä lisääntyviä terveysongelmia että kasvavia terveydenhuollon kustannuksia. Liikkumista edistävä elämätapa syntyy jo varhain esimerkin ja kokemusten kautta.

”Nyt on tärkeintä, että lapset saadaan pysymään ohjatun harrastustoiminnan parissa ja säilyttämään liikunnan ilo ja into. Meillä ei ole yhteiskuntana varaa menettää näiden lasten ja nuorten otetta liikuntaa, urheilua ja hyvinvointia edistävää toimintaa kohtaan”, painottaa puheenjohtaja Petri Jakonen.


Lue myös puheenvuoro Lasten ja nuorten liikkumisvaje on korjattava kiireesti Suomen Kuvalehdestä: https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/puheenvuoro-lasten-ja-nuorten-liikkumattomuus-uhkaa-aiheuttaa-yhteiskunnalle-valtavat-kustannukset/ (vain tilaajille)

Yhteydenotot ja tiedustelut

Petri Jakonen

puheenjohtaja

petri.jakonen@eerikkila.fi

050 533 3600

Nina Luukkainen

pääsihteeri

nina.luukkainen@urheiluopistot.fi

040 741 2663