11.9.2024
Herkko Koski: Jääkiekkokentiltä valmennus- ja
johtamisosaamisen kehittäjäksi
Herkko Koski aloitti syyskuun alussa uudessa roolissa Urheiluopistot ry:n valmennus- ja johtamisosaamisen kehittäjänä.
Pitkä kokemus valmennuksen ja johtamisen parissa
21 vuotta jääkiekossa valmennus- ja urheilujohtamisen parissa työskennelleellä Koskella on pitkä kokemus, vahva verkosto ja intohimo valmennusta kohtaan. Uusi rooli, johon hän on hypännyt, ei ole pelkkä paperinmakuinen hallintotehtävä, vaan ennen kaikkea mahdollisuus muovata suomalaista urheilukenttää.
Kosken tehtävänä on johtaa ja lisätä valmennus- ja johtamisosaamista yhteistyössä laajan verkoston kanssa. Tämä vaatii tiivistä yhteistyötä sekä kattavaa nykytilan kartoitusta. "Ensimmäinen askeleeni on selvittää, missä tällä hetkellä mennään ja mihin suuntaan haluamme edetä," hän painottaa.
Tiivis yhteistyöverkosto tukena
Urheiluopistoverkostoon siirtyminen ei ole ollut hyppy tuntemattomaan, sillä Koski on jo aiemmin työskennellyt läheisessä yhteistyössä urheiluopistojen kanssa. Kuopion alueen urheiluakatemian valmennuskoordinaattorin tehtävissä ja jääkiekkolehtorina toimiessaan hän pääsi tutustumaan keskeisiin toimijoihin. Tämä aikaisempi kokemus on antanut hänelle vahvan lähtökohdan nykyisen tehtävänsä hoitamiseen.
Uudessa roolissaan hän tulee osaksi laajaa ja vaikuttavaa verkostoa. Olympiakomitean osaamisen kehittämisen tiimi ottaa hänet vastaan innolla.
"Herkko tulee heti alusta alkaen osaksi myös Olympiakomitean osaamisen kehittämisen tiimiä. Tämä kertoo jo osaltaan verkoston uusista toimintatavoista. Ei ole niinkään tärkeää kuka palkan maksaa, vaan mitä yhdessä tavoittelemme ja miten sen teemme. Yhdessä tekeminen on enemmän kuin yhteistyö", kertoo osaamisen kehittämisen kokonaisuudesta Olympiakomiteassa vastaava Jaana Tulla.
”Tulevaisuudessa urheiluopistoverkosto panostaa vahvasti yhteisen valmennus- ja johtamisosaamisen kehittämiseen, mistä Herkon työn aloittaminen on konkreettinen esimerkki. Herkon roolina on luoda siltoja eri toimijoiden ja urheiluopistojen välille ja varmistaa, että opistojen osaamisyhteisö osallistuu entistä laajemmin suomalaisen liikunnan ja urheilun kehittämiseen”, Urheiluopistot ry:n pääsihteeri Eerika Laalo-Häikiö jatkaa.
Henkilökohtainen sparraus osaksi laajempaa kehitystä
Valmennuksen ja johtamisen kehittäminen on monitahoinen ja laaja-alaista osaamista vaativa tehtävä. Koski korostaa, että suomalaisten valmentajien ja johtajien osaaminen on jatkuvassa kehityksessä, mutta toivoo, että jokaisella valmentajalla olisi tulevaisuudessa arjessaan tukea ja koulutusta, oli kyseessä sitten aloitteleva tai pitkän linjan valmentaja. Tavoitteena on luoda työelämälähtöinen koulutusjärjestelmä, joka vastaa valmentajien päivittäisiin tarpeisiin.
Vaikka tehtävä on laaja ja haasteellinen, hän näkee sen myös innostavana mahdollisuutena.
"Mahdollisuudet vaikuttaa ovat valtavat. On motivoivaa päästä työskentelemään laajassa verkostossa ja näkemään, kuinka suuret linjat, kuten huippu-urheilun valinnat ja tutkimustieto, kytkeytyvät käytännön valmennustoimintaan”, Koski kuvailee innostuneesti.
Tulevassa työssä on myös vahva henkilökohtainen näkökulma.
”Viimeisen kymmenen vuoden aikana oma johtamistyylini on rakentunut vahvasti henkilökohtaiselle valmentajien tukemiselle ja sparraamiselle. Tämän toimintamallin laajentaminen ja jalkauttaminen koko verkostoon on tärkeä tavoite”, Koski kertoo.
Tulevaisuuden tavoitteet: Selkeämmät roolit ja parempi valmennuksen laatu
Katse tulevaisuuteen on selkeä. Koski uskoo, että tulevien vuosien aikana suomalaisen valmennus- ja johtamiskoulutuksen roolit ovat selkeämmät ja että koulutuksen vaikuttavuus näkyy suoraan valmentajien arjessa.
"Toivon, että tulevaisuudessa valmennuspäälliköiden ja muiden seuratyöntekijöiden resurssit kohdistuvat entistä enemmän valmentajien tukemiseen ja kehittämiseen, jotta valmennuksen laatu paranee", Koski sanoo.
Lopuksi hän korostaa yhteistyön merkitystä. Hänen roolinsa osana laajaa verkostoa ei ole erillinen, vaan tiivis yhteistyö Olympiakomitean ja muiden toimijoiden kanssa on avain onnistumiseen. "Tavoitteena on lisätä yhteistyötä ja poistaa päällekkäisyyksiä, jotta voimme yhdessä kehittää suomalaisen urheilun tulevaisuutta," hän summaa.
Kysyttävää valmennus- ja johtamisosaamisesta?
Ole yhteydessä:
Herkko Koski
herkko.koski[at]urheiluopistot.fi
044 055 2122
Valtakunnalliseen urheiluopistoverkostoon kuuluu 11 liikunnan koulutuskeskusta. Tavoitteenamme on hyvinvoiva, osaava ja menestyvä Suomi.
Folkhälsan Utbildning, Solvallan Urheiluopisto, Espoo
Eerikkilän Urheiluopisto, Tammela
Kisakallion Urheiluopisto, Lohja
Kolmen Kampuksen Urheiluopisto, Lohja, Lahti ja Helsinki
Kuortaneen Urheiluopisto, Kuortane
Liikuntakeskus Pajulahti, Lahti
Santasport Lapin Urheiluopisto, Rovaniemi
Suomen Urheiluopisto, Vierumäki, Heinola
Tanhuvaaran Urheiluopisto, Savonlinna
Varalan Urheiluopisto, Tampere
Vuokatti Sport, Vuokatti, Kajaani