Urheiluakatemiat

Urheiluakatemiat ovat opiskelu- ja urheilupaikkakunnille syntyneitä yhteistyöverkostoja, joiden tehtävänä on tukea urheilijoita opiskelun ja urheilun yhdistämisessä. Akatemiat ovat syntyneet alueellisista tarpeista tukea opiskelevia urheilijoita ensisijaisesti korkea-asteen mutta myös yläkoulun ja toisen asteen opinnoissa. Valtakunnalliseen akatemiaverkostoon kuuluu yhteensä 19 urheiluakatemiaa, joista kymmenen on Suomen Olympiakomitean auditoimia huippu-urheiluakatemioita.

Akatemioiden tehtävänä on tukea urheilijaa valmentautumisessa, luoda asiantuntijaverkostoa urheilijan tukipalveluille sekä tukea ja kehittää paikallista seuratoimintaa ja harjoitteluolosuhteita urheilijan harjoittelun mahdollistamiseksi. Urheiluopistot tarjoavat akatemioille kohtaamispaikan, jossa urheilun eri asiantuntijat voivat toimia urheilijan tukena siellä missä harjoittelukin tapahtuu. Urheiluopistot toimivat eri lajien päivittäis- ja leirivalmennuskeskuksina.     

Akatemiat toimivat yhteistyössä urheiluopistojen kanssa. Kuusi akatemiaa sijaitsee alueella toimivan urheiluopiston yhteydessä.   

Kuortaneen Urheiluopisto - Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemia
Lapin Urheiluopisto - Lapin Urheiluakatemia
Liikuntakeskus Pajulahti ja Suomen Urheiluopisto - Päijät-Hämeen Urheiluakatemia
Tanhuvaaran Urheiluopisto - Etelä-Savon Urheiluakatemia
Varalan Urheiluopisto - Tampereen Urheiluakatemia
Vuokatin Urheiluopisto - Vuokatti Urheiluakatemia